Werkplaats: Hasselt

06-16124000


Schaal draaien vers hout

Wanneer er een schaal gedraaid wordt kan dit met KD hout en Vers hout.

Het eerste is gedroogd hout. Gewoon inkopen of gekapt hout wat al meer dan een jaar ligt te wachten gaat ook al richting droog hout.
Er kunnen percentages aan verbonden worden, als je praat over gedroogd hout wat meubelmakers gebruiken heb je het over hout met een vocht percentage onder de 18%.
Wanneer je praat over vers hout kan dit net gekapt hout zijn of hout dat al langer ligt maar nog een erg hoog vochtpercentage heeft.

Het nadeel van vers hout in je bezit hebben is dat het gaat drogen en dus ook kan gaan barsten. Doordat de kern gaat vervormen trekt het scheuren in de de buitenkant. Daar wordt veel kracht op gezet en barst. Je kunt natuurlijk je hout aan de kopse kanten sealen en drogen in verschillende stappen zodat het barsten en scheuren grotendeels vermeden wordt. Wat je ook kan doen is Vers hout voordraaien. Je draait dan de kern er uit en maakt een globale grove vorm van de schaal die je wilt.
Wanneer dit proces klaar is leg je de voortgedraaide schaal weg, ingepakt in de krullen die je er zojuist hebt afgehaald. Dit zorgt er voor dat je hout rustig en stabiel zijn vocht kan afgeven aan de omgeving. Kans op scheuren wordt hierdoor enorm verminderd.

Een mooie bijkomstigheid is dat vers hout draaien lekker draait. Soepel komen grote krullen en slierten van het hout. Altijd weer een feest. Wel een boel opruimwerk.
Het vers draaien gebruik ik alleen bij het maken van kommen en schalen. Hierbij heb je ten doel de kern te verwijderen en een stabiel droog proces te bewerkstelligen.

Eerste snedes
Voordraaien van de grove vorm van de schaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ready To Start New Project With Intrace?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.